Despre cauza acneei – stresul.
Cu toții avem parte de stres. Deoarece acest lucru este incontestabil, garanția că acesta va dispărea definitiv din viața noastră este ceva ce va întârzia să apară… Îl putem numi stres sau stimul. Acesta mai este descris și ca reacție a corpului la orice schimbare care necesită o ajustare sau un răspuns. Răspunsul fiecăruia dintre noi poate varia: o indispoziție, epuizare, tulburări de somn și o serie de simptome pentru cel mai mare organ al corpului nostru – pielea. Să vedem mai departe de asta și să explorăm legătura dintre stres și pielea reactivă.
Din interior, atunci când corpul este stresat, se eliberează hormoni , iar unul dintre aceștia este hormonul stresului, cortizolul. Acesta are multe funcții și este esențial pentru reglarea metabolismului nostru, pentru utilizarea de proteine, carbohidrați și grăsimi, precum și pentru regalarea tensiunii arteriale și a funcției cardiovasculare. Deloc rău, după cum spun specialiștii. Acesta eliberează la rândul său substanțe chimice care inițiază o stare de luptă sau de fugă în bariera noastră de protecție, pielea.
Producția crescută de cortizol poate duce la o creștere a producției de ulei în foliculii de păr, care sunt atașați glandelor sebacee unde se produce ulei; exces de grăsime în porii pielii și celule moarte, cauza apariției acneei.
Cortizolul încetinește producția de acid hialuronic și diminuează capacitatea corpului de a reține apa, astfel încât pielea poate deveni deshidratată și plictisitoare atunci când este supusă unui stres constant. De asemenea, stresul cronic poate contribui la descompunerea colagenului și a elastinei în piele. Aveți nevoie de mai mult acid hialuronic? Cine nu are? Găsim aici resurse care conțin acid hialuronic din plin, care sunt sănătoase și în același timp contribuie la hidratarea optimă a pielii.
Ar trebui să mai știm că soarele are efect benefic, dar nu întotdeauna expunerea la razele solare rezolvă această problemă a tenului. Pentru unele persoane, bronzul rezultat în urma expunerii la soare maschează leziunile cu acnee. Pentru altele, din cauza creșterii secreției de sebum, efectul comedogenic sporeste. În perioada premenstruala și de sarcină, acneea poate fi mai prezentă, așa că, avem nevoie de un ritual bine stabilite de care să beneficiem pe termen lung.
Plantele
Ne pot ajuta enorm și pot prelua cu succes rolul de a îndeparta excesul de sebum. Produsele cosmetice ce conțin ingrediente din plante, și doar din plante, sunt mult superioare celor de proveniență animală și sunt mult mai blânde cu pielea noastră.
Încercăm să reducem stresul sau să ne susținem corpul, atunci când acesta este inevitabil, alternativele pe care le avem la îndemână. Cum facem acest lucru?
Am putea să:
- ne răsfățăm corpul cu alimente sănătoase
- medităm în liniște, deoarece corpul nostru ascultă tot ce spune mintea noastră
- mergem mai mult pe jos, astfel sângele va fi pus mai bine în mișcare
- folosim pentru buna dispoziție o muzică înălțătoare
- accesăm oricând aromaterapia cu uleiuri esențiale
Și, am mai putea să:
- găsim sursa de stres (știu, pare cam dubios ce spun), dar se poate
- îmbrățișăm cu răbdare și blândețe situațiile stresante (și mai dubios, așa-i?)
- consumăm cât mai puțin alcool…spre deloc…
- ajutăm pielea cu un exfoliant, dar nu exagerăm
- petrecem cât mai mult timp cu cei dragi nouă + natura
- schimbăm starea de spirit cu ajutorul unui masaj blând și înălțător, ghiciți cu ce?
- folosim produse de tipul vegan&organic
Este, adevărat că este în jurul nostru mult stres dar, cu ajutorul unor pași simpli și crearea unui ritual de auto-îngrijire sănătos, ne putem menține cortizolul constant și pielea radiantă și fericită!
Sursele mele de informare pentru acest articol sunt aici.
Ceea ce recomand ca și persoană a suferit de această afecțiune a pielii este să vă faceți timp pentru dvs.
Din interior!